Gezond afvallen

Als je wilt afvallen is het belangrijk om af te vallen op een gezonde manier, zo behoud je langer je resultaat en hoef je niet elke keer opnieuw af te vallen omdat je weer wat aankomt. Een populair dieet van deze tijd is het koolhydraatarm dieet, dit is meer een lifestyle dan een dieet, omdat je het voor langere tijd zonder problemen kunt volgen. Ook raden veel huisartsen dit dieet aan als je diabetes hebt, mocht je dit hebben overleg dan wel altijd eerst met je (huis)arts. Het kan namelijk zo zijn dat je dan minder medicijnen nodig hebt.

Als je wilt afvallen moet je weten wat je te wachten staat en wat je zeker wel en niet mag doen en eten. Met de volgende punten moet je rekening houden:

 • Je eet meer groente
 • Je eet meer fruit
 • Als je rookt is het verstandig om te stoppen met roken
 • Het drinken van alcohol moet je ook minderen/ermee stoppen
 • Geen drugs
 • Geen slechte suikers
 • Minder zout
 • Meer bewegen
 • Minder koolhydraten
 • Meer eiwitten en gezonde vetten (wees niet bang voor vetten mensen!)

Stel doelen op voor jezelf

Ik raad je aan om daarom wat doelen voor jezelf te stellen, zo kan jij jezelf nog blijven motiveren om door te gaan met alles als het even tegen zit. Ook kunnen anderen je motiveren als ze weten wat je doelen zijn. Niemand kan doelen voor je bedenken / noteren dat moet je echt zelf doen, want als het iets is wat JIJ heel graag wilt, dan ga je er ook 100 % meer voor. Als anderen je motiveren met hun eigen doelen bijvoorbeeld dan ga jij niet meer je best doen, omdat dat hun doelen zijn en niet die van jou ! Bewaar deze doelen lijst eventueel op je nachtkastje zo kan je het als je wakker wordt doornemen en ben je sterk voor de rest van de dag.

Bereken je BMI

Niet schrikken het lijkt best wel veel en streng, maar dat valt opzich reuze mee! Als je wilt afvallen moet je eerst je BMI berekenen, zo weet je hoeveel kilo je moet afvallen, als je wilt afvallen. Je BMI berekenen doe je door je lengte en gewicht in te vullen en dan kan je de volgende antwoorden krijgen :

 • Lager dan 18,5 is ondergewicht, hierbij wordt het je aangeraden om aan te komen.
 • Tussen de 18,5 en 25 is een gezond gewicht, je hebt de juiste gewicht je hoeft nu alleen op gewicht te blijven / op je gewicht letten.
 • Tussen de 25 en 30 is overgewicht, het wordt je aangeraden om een paar kilo’s af te vallen.
 • 30 of hoger is een ernstig overgewicht dus obesitas, hierbij wordt het je aangeraden om af te vallen met begeleiding.
 • 40 of meer (dit komt volgens mij niet zo vaak voor), hierbij heb je morbide obesitas dit is een ziekelijk overgewicht. Als je dit hebt dan heb je zeer waarschijnlijk last van gezondheidsproblemen.

Wat als je overgewicht hebt?

Dus als je resultaat tot 24/25 is hoef je niet echt af te vallen, het is wel verstandig om te proberen je gewicht op peil te houden. Als je overgewicht hebt moet je zelfs afvallen, dit is gevaarlijk omdat je dan ziektes kan oplopen zoals: diabetes of hart en vaatziekten. Je moet meer op jezelf gaan letten bij overgewicht en echt jezelf motiveren om wat kilo’s af te vallen. Bespreek eventueel met je huisarts of iemand anders over hoe je het beste kan afvallen op een goeie manier, want elk lichaam is natuurlijk anders daar moet je ook zeker rekening mee houden. En dit gaat dan ook een zware tijd voor je worden omdat jij je eetpatroon helemaal moet veranderen en je moet veel meer bewegen / sporten dan dat je eerst deed, en dat kan zwaar voor je worden omdat alles wordt veranderd in je leven.

Weeg je een keer per week

Ook is het handig om je gewicht bij te houden door je wekelijks te wegen. Zo weet je hoeveel je ongeveer afvalt per week. Ga jezelf niet om de dag of drie wegen maar doe dit echt om de week, in 1 dag val je niet meteen een kilo af en dan wordt je alleen maar negatiever omdat je geen resultaat ziet. Daarom is het beter om per week op de weegschaal te staan, zo zie resultaat en blijf je hopelijk nog gemotiveerd om door te gaan met je doelen en afvallen natuurlijk!

Ga sporten en meer bewegen

Het is vooral belangrijk om door te blijven gaan met sporten en gezond eten, ook al wil je niet meer afvallen omdat jij je wenselijke gewicht hebt behaald. Je moet het afbouwen, je sport dan wel weer minder en eet iets anders dan in het begin maar je blijft nog wel proberen zoals in het begin. Zo voorkom je weer snel aan te komen en blijf jij je gewicht behouden. Als je na een maand of twee gaat stoppen met afvallen en je valt weer in je oude gewoontes.. dan valt je gewicht ook weer snel in je oude gewoonte, en dat wil je natuurlijk niet.

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *