Bewuster leven met eigen duurzame energie

Een warmtepomp is een waardig alternatief voor de traditionele aardgas- of mazoutketel. Het gebruikt gratis beschikbare energie die door de zon wordt opgeslagen in onze omgeving (lucht, bodem, grondwater). Je kan dus een woning verwarmen en voorzien van warm water met pure natuurkracht in combinatie met elektrische stroom om de pomp aan te drijven. Er zijn voordelen aan maar er moet wel worden voldaan aan enkele voordelen.

Energiebesparing

De grootste troef van het systeem is de enorme energiebesparing die een gezin kan maken door het gebruik van een warmtepomp. Het is mogelijk om tot 75% gratis energie te gebruiken voor de verwarming en het sanitair warm water. De rest betaal je aan elektriciteit voor de compressor. Hiervoor kan je bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen. Op die manier kan je helemaal overstappen naar duurzame energie en een nul-op-de-meter-woning realiseren.

Onderhoudsarm

Nog een voordeel is dat er zeer weinig onderhoud nodig is aan het toestel en het neemt niet meer plaats in binnen de woning dan een conventioneel toestel. Aangezien het toestel gebruik maakt van een relatief lage temperatuur, is het energieverbruik al lager.

Verschillende types:

  • Geothermische of grond/water warmtepomp: warmte uit de bodem
  • Hydrothermische of water/water warmtepomp: warmte uit grondwater of waterloop/vijver
  • Aerothermische of lucht/water warmtepomp: warmte uit de lucht

De voorwaarden

Ongeacht welk type men neemt, men heeft altijd een verwarming nodig die ook werkt met een lage temperatuur zoals vloerverwarming (kostprijs!). Radiatoren hebben een hogere temperatuur nodig. Rechtstreeks verbonden met de vloerverwarming is de goede isolatie van het huis om het rendement zo hoog mogelijk te houden. Bij een te laag rendement zou het kunnen dat er extra verwarmd moet worden met elektriciteit of hout(pellets) bijvoorbeeld.

De aerothermische of lucht/water warmtepomp heeft in theorie het laagste rendement, maar is perfect voor zwembaden of appartementen te verwarmen. Ze is goedkoper in installatie. Dat kan je niet zeggen van de 2 overige types. Zij vereisen boringen en/of graafwerken om het captatienet in de obligatoire tuin aan te leggen.

U hoort het, het budget speelt een flinke rol en het principe van aardwarmte lijkt nog niet veel mensen warm te maken voor de warmtepomp. Toch is het een zeer goede manier van verwarmen, niet alleen voor het milieu maar ook voor uw portemonnee. Het is een investering voor de toekomst. Denk maar eens aan de prijs van uw huis na installatie van een warmtepomp. Gratis energie!

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *