Wat is anorexia en hoe kan je het overwinnen?

Anorexia overwinnen begint bij het accepteren dat iemand anorexia heeft. Het is vaak de moeilijkste stap. Het erkennen dat iemand anorexia heeft is de start. Hierna kan de persoon zelf starten. De omgeving kan hier uiteraard bij helpen. Een paar stappen zijn hierbij handig. Hieronder delen we een aantal van onze tips om anorexia te overwinnen. Het is mogelijk om deze nare eetziekte te overwinnen. Samen met vrienden, familie en een goede behandelaar moet dit zeker lukken.

Verzamel informatie

Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over eetstoornissen en dan uiteraard anorexia in het bijzonder. Kijk naar de documentaires. Lees de boeken en spreek ook met anderen die anorexia hebben gehad. Het is zo mogelijk om een beter inzicht te krijgen in de ziekte en wat eraan te doen is.

Praat met anderen

Het is belangrijk om anorexia te overwinnen. Het beste om dat te leren is door met anderen te praten. Anderen die de strijd tegen anorexia al hebben overwonnen. Ze weten wat er gebeurt en welke fasen je door moet gaan om de strijd te winnen. Het is belangrijk om vooral niet op te geven. Door met de patiënten, familie en mensen uit de omgeving te praten ontstaat er een duidelijk beeld wat je te wachten staat. Het is ook goed om met een professionele hulpverlener te gaan praten. Ze weten precies wat je te wachten staat. Hierdoor is het gemakkelijker en eenvoudiger om een situatie te overwinnen. Vaak kennen ze een geschikte behandelaar. Door als patiënt ook met lotgenoten te praten weet je ook wat je te wachten staat.

Een goede behandelaar

Zoek een goede behandelaar. Het is eigenlijk onmogelijk om zonder hulp anorexia te overwinnen. Samen met de behandelaar maak je een behandelplan. Op die manier weet je in welke stappen je weer terug naar je oude zelf zult komen. Kies een behandelaar waar je een klik mee hebt. Het zal helpen om de focus sterk te houden. Ook wanneer het even niet loopt is het mogelijk om de focus erbij te houden.

Tips voor de familie

Wanneer je kind, partner of vriend of vriendin strijd met anorexia is het goed om er voor de ander te zijn. Neem de eetstoornis serieus. Motiveer de persoon en zorg dat je er voor hem of haar bent. Zorg ook dat je als familie of vriend voldoende informatie hebt over anorexia. Het is belangrijk om de persoon te ondersteunen. Wees geen agent. Ga iemand ondersteunen zonder de focus op eten en gewicht te leggen. Biedt ook perspectief dat het altijd beter gaat worden.

Geef niet op

Het kan altijd gebeuren dat het een keer misgaat. Je kunt een terugval hebben. Het is belangrijk om het snel te vergeten en weer door te gaan. Het is belangrijk om gewoon weer de draad op te pakken. Door niet op te geven en gewoon door te gaan zul je uiteindelijk winnen. Het is uiteraard de bedoeling om op dit punt te eindigen.

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *