Overspannen of overdreven

Vaak staan we er niet bij stil dat we dag in dag uit veel van ons lichaam vragen. We werken hard en onder stressvolle omstandigheden, maar we willen toch een perfect resultaat neerzetten. Zowel je lichaam als je geest kunnen hier op termijn tegen gaan protesteren en diverse klachten vertonen, overspannen noemen we dat.
Ben je continu moe? Heb je het gevoel dat je nooit en nergens nog kan ontspannen? Kan je geen goede balans meer vinden tussen de professionele en je privé-leven? Hoog tijd om het één en ander eens van naderbij te gaan bekijken.
Hoewel er nog vaak met onbegrip wordt gereageerd, is burn out ernstig te nemen en dient een behandeling te worden opgestart. 

overspannen, het kan iedereen overkomen

We hebben hierboven reeds enkele signalen opgenoemd die er zouden kunnen op wijzen dat je een burn out om de hoek loert of dat je overspannen bent. Het erkennen van de signalen die je lichaam je geeft is de eerste maar vaak ook moeilijkste stap. Niemand geeft immers graag toe dat het even allemaal teveel geworden is en een behandeling burn out zich opdringt. Deze klachten zullen echter niet voorbijgaan als je er niets aan doet, integendeel. 
Wanneer je het gevoel hebt dat je volledig leeg bent en voor niets nog de nodige fut hebt, is het dringend tijd om aan de alarmbel te trekken en professionele hulp op te zoeken.

Behandeling burn out

Hoewel je in eerste instantie moeite hebt om een uitweg te vinden uit de situatie, is een burn out herstellen kwestie van het doelgericht gaan aanpakken van de oorzaken. Op basis van gesprekken zal in eerste instantie nagegaan worden wat de oorzaken zijn. Het kan zijn dat je te lange tijd onder verhoogde druk hebt gewerkt, dat je het gevoel hebt dat je je werk niet meer onder controle hebt of dat je begint te twijfelen aan je eigen kunnen. Naast deze zaken kunnen ook lichamelijke klachten de kop gaan opsteken zoals hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijnen. Zowel de fysieke als de mentale ongemakken zijn een teken dat je lichaam je een signaal wil geven dat je even wat gas moet terugnemen.
Het lichaam werkt als één geheel, een burn out herstellen zal dus zowel een fysieke als een mentale aanpak vragen. Pas wanneer lichaam en geest terug in balans zijn, kan je spreken van herstel als je overspannen was. Het komt er dus op aan te kiezen voor een aanpak die je enerzijds leert hoe je moet omgaan met je burn out en hoe je die in de toekomst kan vermijden, maar anderzijds zullen ook je voeding en beweging onder de aandacht gebracht worden.

Je staat er niet alleen voor

Toegegeven, je zal in eerste instantie het gevoel hebben dat je situatie uitzichtloos is, niets is echter minder waar. Mits een goede begeleiding en coaching, is een burn out perfect te behandelen en zal je nadien een stuk sterker in de schoenen staan.
Een coach kan je helpen de weg naar herstel stap voor stap te bewandelen, met oog voor jouw specifieke situatie. Ieder mens is anders en reageert anders, daarom is een individuele aanpak van het grootste belang.
Met een professionele coach ga je samen de strijd aan tegen je burn out.

Meer lezen over mentale gezondheid? Houdt dan onze site in de gaten of dit andere blog!

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *