Op zoek naar geluk met behulp van psychosomatische therapie

Psychosomatische therapie is niet de meest bekende behandelingsvorm. Dat komt omdat het om fysieke klachten gaat die niet zozeer tot stand komen door fysieke inspanningen. De oorzaken liggen dan meestal bij het mentale gestel van een persoon. En laat dat mentale gedeelte nou net hetgeen zijn waar men niet graag over praat. Daarom hoor je er bijna niemand over en is het relatief onbekend. Toch is het tegenwoordig juist een behandelingsmethode die steeds belangrijker wordt.

Persoonlijke ervaring

Zelf ben ik een aantal jaar geleden naar een fysiotherapeut in Almelo geweest voor psychosomatische therapie. Ook voor mij gold dat ik maar niet van onverklaarbare lichamelijke klachten afkwam. Ik liep destijds vanwege mijn werk ook veel met stress rond. Door de psychosomatische therapeut heb ik weer geleerd wat ontspannen is en vooral hoe belangrijk het is. Ik voel me beter dan dat ik me in jaren heb gevoeld. Dus schaam je vooral niet om aan de bel te trekken. Je krijgt er zoveel meer voor terug.

Oorzaken van mentale problemen

Men loopt steeds tegenwoordig steeds meer en steeds vaker rond met mentale problemen. Dat komt door de constante snelle veranderende sociale omgeving waarin we ons begeven, waarin men niet achter wil blijven op de rest. Dat brengt extra druk met zich mee. Steeds meer jongeren/jong volwassenen ondervinden de problemen van deze sociale druk. Spanning en stress zijn meestal de boosdoeners van psychosomatische klachten. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld slapeloosheid. Te weinig slaap kan dan weer zorgen voor lichamelijke klachten. Deze pijnklachten worden door de persoon zelf meestal niet goed bergrepen, want je kan niet herleiden waar het vandaan komt. Daarom wordt er niks aan gedaan, loop je er langer mee rondt en uiteindelijk kan dat de lichamelijke klachten alleen maar verergeren.

Lichamelijke klachten

Veel voorkomende lichamelijke klachten zijn: spier en gewrichtspijn, maar ook hartkloppingen benauwdheid en druk op de borst. Bij ieder persoon kunnen psychosomatische klachten op een andere manier tot uiting komen. De één krijgt op den duur meer last van de rug, de andere krijgt er spierproblemen van en weer een andere heeft ineens last van de knieën.

Behandelingsmethoden

De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt je in het verhelpen van spanningen/druk/stress alvorens hij fysiek met je aan de slag gaat. Leef -en werkomstandigheden zullen onder loep worden genomen. Hierbij zal de psychosomatische fysiotherapeut altijd in nauw contact staan met deskundige artsen zoals een psycholoog of/en een bedrijfsarts.

Lees Interacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.