Welke competenties heb je nodig als verpleegkundige?

Ziekenhuisbed

Wellicht heb je er altijd al van gedroomd en heb je nu oog op het starten van een opleiding verpleegkundige. Voordat je begint met zoeken naar een gepaste opleiding is het misschien handig om te weten wat een verpleegkundige voor competenties zou moeten hebben. Daarom delen wij vandaag de 7 competenties van een top verpleegkundige.

1. Communicatieve vaardigheden

Misschien overbodig om te noemen omdat het voor zich spreekt, maar een goede verpleegkundige beschikt over de juiste communicatieve vaardigheden. Dit is onwijs belangrijk in dit vak.

2. Emotioneel stabiel

Als verpleegkundige draai je lange zware diensten die ook nog eens erg stressvol kunnen zijn. Je komt daarnaast op dagelijkse basis in aanraking met heftige traumatische ervaringen. Je zal vaak meemaken dat iemand lijdt en overlijdt. Dit kan erg en moet verwerkt worden zonder dat het ook persoonlijk wordt. Vergeet niet dat dit heftige beroep ook mooie en hartverwarmende momenten kent.

3. Empatisch vermogen

Een goede verpleegkundige kan zich verplaatsen in de patiënt en kan het pijn en lijden van de patiënt goed begrijpen. Daarnaast ook begrip uiten naar de patiënt en troost te bieden waar nodig. Veel empathie tonen kan een aanslag zijn op je energie, dus houdt dat in gedachten. Toch kan het tonen van empathie het lichtpuntje zijn van de dag van de patiënt.

4. Oog voor detail

Details zijn in dit vak erg belangrijk en kunnen soms het verschil maken tussen leven of dood. Als verpleegkundige kun je daarom niets aan toeval overlaten en moet je altijd secuur en precies te werk gaan (oog voor detail).

5. Uithoudingsvermogen

Verpleegkundigen hebben geen kantoorbaan. Het zijn vaak lange dagen van staan, tillen, lopen en focussen. Het is daarom belangrijk dat je fit bent en veel uithoudingsvermogen hebt. Fysiek sterk zijn, goed eten, drinken en slapen en sporten kunnen bijdragen aan een goede levensstijl die het zware verpleegkundige beroep kunnen onderhouden.

6. Denken in oplossingen

Dagelijks kom je als verpleegkundige in aanraking met patiënten, noodgevallen of andere situaties waarbij je creatief moet kunnen nadenken om een passende oplossing te vinden. Denken in problemen is geen optie.

7. Respect voor mensen en regels

Een goede verpleegkundige heeft te allen tijde respect voor zowel de regels als de mensen die in het ziekenhuis werken en verblijven als patiënt. Onpartijdig blijven is een must en bepaalde vertrouwenskwesties moeten serieus genomen worden. Daarnaast is het respect hebben voor verschillende culturen en tradities erg belangrijk.

Ben jij een verpleegkundige

Passen al deze competenties bij jou? Ben jij een verpleegkundige in hart en nieren en kun je niet wachten om mensen te helpen door ze weer beter te maken en het lichtpuntje van hun dag te zijn? Dan is deze opleiding zeker een goede optie voor jou. Je zou al op MBO niveau in kunnen stromen op de opleiding MBO Verpleegkundige. Als je nog niet precies weet voor welke school je moet gaan, zorg er dan voor dat je een weloverwogen keuze maakt door wat meer onderzoek naar deze opleiding te doen op het internet. Vraag ook eens wat rond bij familie en vrienden die wellicht wat meer weten over deze opleiding. Bezoek daarnaast een open dag van een aantal scholen om te zien welke school het beste bij je past!

Kijk hier voor meer tips.

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *