Wat zijn buikwandbreuken eigenlijk?

Relatief veel mensen krijgen een keer te maken met een breukje in de buikwand. Vaak al als baby ter hoogte van de navel maar ook op latere leeftijd. Informatie over deze breuken vindt u overzichtelijk in dit artikel.

Welke soorten breuken zijn er?

Een breukje in de buikwand kan ontstaan op verschillende plekken. De naam is afhankelijk van de plek van ontstaan. Zo heet een breukje bij de navel een navelbreuk. Bij een litteken wordt het logischerwijs een littekenbreuk genoemd. In de lies wordt gesproken over een liesbreuk. Bij andere plekken op de buik wordt gesproken over een buikbreuk. Meer informatie vindt u via: navelbreuk informatie.

Hoe ontstaan de buikbreuken?

De oorzaak is niet altijd met zekerheid te achterhalen. In ieder geval zal een breukje vaak ontstaat bij een minder sterk gedeelte van de buikwand. De onderstaande oorzaken kunnen zorgen voor extra druk in de buikholte, waardoor een breukje kan ontstaan:

• langdurig hoesten

• langdurig geregeld persen

• langdurig zwaar tillen

overgewicht

• een niet goed hersteld litteken

• een niet goed herstelde navel bij recent geboren baby’s

Indien u denkt een breuk te hebben, wordt geadviseerd naar uw huisarts te gaan. Hij / zij kan beoordelen welke behandelingen er nodig zijn. Vaak is dit in de vorm van een operatie. Wilt u geen operatie? Dan kan een buikbreukband of een liesbreukband worden gedragen. Deze banden zullen de breuk niet herstellen maar wel verergering vaak kunnen voorkomen. Ook zullen de pijnklachten meestal afnemen. Een liesbreukband of buikbreukband wordt ook vaak gedragen ter overbrugging tot de patiënt wordt geopereerd.

Voorbeelden van liesbreukbanden vindt u via de volgende link: liesbreukbanden.

De invloed van een gezonde levensstijl

Net als bij veel klachten, kan ook een breuken gedeeltelijk voorkomen dankzij een gezonde

levensstijl. Roken en overgewicht zijn namelijk één van de oorzaken. Ook hoesten is een oorzaak wat weer veroorzaakt kan worden door roken of een ongezonde levensstijl.

Probeer uzelf te laten wennen aan een gezonde manier van leven. In het begin zal dit wat discipline vereisen maar u zult merken dat het steeds meer een gewoonte wordt. Zo zal een dieet vaak niet nodig. Een gezonde levensstijl wel. Probeer eens ongezonde voeding langzamerhand af te bouwen en gezonde voeding op te bouwen. Zo kan langzaam worden gewend aan uw gezonde levensstijl.

Dankzij goede voeding en voldoende beweging zullen er diverse voordelen ontstaan. Bijvoorbeeld in de vorm van minder lichamelijk klachten, meer energie, een positiever gevoel, meer kracht in de spieren en ook uw huid en haar kan verbeteren. Voor de juiste adviezen kan een afspraak bij een diëtist, coach of personal trainer u helpen om uw levensstijl op de juiste manier te verbeteren.

Lees Interacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *