Wat kan je doen bij een vitamine tekort?

Wanneer je een vitaminetekort hebt dan kun je last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen, slapeloosheid en zelfs lusteloosheid. Het is gevaarlijk om voor een langere tijd onvoldoende vitamines te krijgen. Het kan een slecht effect hebben op je gezondheid. Het nemen van vitamine supplementen is dan ook aan te raden. Hieronder beschrijven we een aantal symptomen bij een tekort aan een specifieke vitamine.

Een vitamine A tekort

Je zal een drogere huid krijgen, drogere ogen, slecht tandvlees en ook dof haar. Het is tevens zo dat je weerstand omlaag zal gaan. Tijdens een zwangerschap is het gevaarlijk om teveel vitamine A te krijgen. Daarom zijn er eigenlijk weinig tot geen vitamine A supplementen in ons land beschikbaar.

Vitamine B1 tekort

Een vitamine B1 tekort kan leiden tot problemen en afwijken aan het hart- en zenuwstelsel. Denk aan geheugenverlies, concentratieproblemen en ook depressie. Een verminderde eetlust en problemen met de reflexen kan ook het gevolg zijn van een vitamine B1 tekort. Spierzwakte en gewichtsverlies kan een oorzaak zijn van een vitamine B1 tekort.

Een tekort aan vitamine B2

Een tekort aan vitamine B2 leidt tot een schilferige huid, zwakke nagels en kloven in de lippen. Ook kun je last krijgen van vermoeidheid. Het hemoglobinegehalte gaat ook omlaag in het bloed. Het zorgt voor het transport van zuurstof in het lichaam.

Vitamine B11

Een tekort van deze vitamine zal leiden tot bloedarmoede, afwijkingen bij de geboorte (een open ruggetje of zelfs een miskraam) en vermoeidheid. Het kan ook zorgen dat er minder voedingsstoffen opgenomen worden in het lichaam als er een gebrek aan vitamine B11 is. In de ergste gevallen kan het leiden tot veranderingen in het beenmerg en de bloedcellen. Het zijn echter grote uitzonderingen wanneer dit gebeurt.

Tekort van vitamine B12

Wanneer mensen geen dierlijke producten gebruiken voor een langere tijd zal er een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Het lichaam heeft er een grote voorraad van en het zal daarom pas op de langere tijd duidelijk worden. Een tekort zal leiden tot vermoeidheid, een afnemende eetlust en schade aan de zenuwen. Ouderen kunnen last krijgen van geheugenproblemen.

Een tekort aan vitamine C

Het is niet goed voor de weerstand, het genezen van wonden, de huid en om goed te slapen als je te weinig vitamine C krijgt. Ook kun je vermoeider zijn dan normaal, bloedend tandvlees krijgen en zelfs reumatische klachten. Scheurbuik is ook een oorzaak van een tekort aan vitamine C.

Een tekort aan vitamine D

De Engelse ziekte kan bij kinderen ontstaan als ze te weinig vitamine D krijgen. Bij ouderen kan er sneller botontkalking ontstaan. Spierkrampen en spierzwakte kan ook door een tekort aan vitamine D ontstaan.

Vitamine E

Een tekort komt eigenlijk zo goed als niet voor. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede en schade aan de hersenen. Te vroeg geboren baby’s kunnen moeite hebben met het opnemen van vitamine E. Het komt omdat het spijsverteringskanaal nog niet zo goed is ontwikkeld. De kans op bloedarmoede neemt hierdoor toe.

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *