Wat doet een ergotherapeut?

Een ergotherapeut gaat gericht aan de slag om het leven van cliënten weer op de rit te krijgen. Dit kan het vinden van oplossingen voor lichamelijke klachten inhouden. Maar het kan ook te maken hebben met psychische klachten. Hoe het in de praktijk gaat is natuurlijk per probleem of hulpvraag verschillend. Waarbij de intentie het vinden van oplossingen is.

Aan de slag met wat jij belangrijk vindt

Bij Ergotherapie is alles ingericht op jouw leven, dagelijkse activiteiten en wat je in het leven belangrijk vind. Je kunt best stellen dat het een actieve bijdrage zal leveren aan de kwaliteit van leven. Wat vaak heel divers is en gedurende de afspraken komen er dan ook heel veel onderliggende problemen naar voren. 

Het gaat er bij ergotherapie dan ook om dagelijkse activiteiten uitvoeren die moeten, werk en hobby’s. Hoe hier door de ergotherapeut invulling aan gegeven kan worden verschilt per persoon en wordt bepaald naargelang de mogelijkheden en oplossingen. 

Een actieve rol bij ziektes

Ook speelt ergotherapie een belangrijke rol bij ziektes die niet goed te genezen zijn. Je kunt denken aan ALS en andere spierziekten. Waarbij je vooraf weet dat het niet beter zal worden en er dus een steeds veranderende behoefte aan zorg is. Om de kwaliteit van het leven hoog te houden. Dat is dus een grote verantwoordelijkheid en een belangrijke taak voor de ergotherapeut. 

Samen ga je werken aan je mobiliteit en hoe je zo lang als dit mogelijk is zelfredzaam kunt zijn en blijven. Want uiteindelijk gaat er niets boven zelfstandig leven. Waarvoor vaak een groot aantal mooie hulpmiddelen ingezet kunnen worden. 

Je hebt nu antwoord op de vraag “wat is een ergotherapeut?” waardoor je misschien ook wel eens een gesprek wil. Wacht niet en kijk wat ergotherapie voor jou kan betekenen.

Voordelen van ergotherapie op een rijtje

Ergotherapie is een ontzettend breed begrip en kan op verschillende momenten worden toegepast. Van langer thuis wonen tot hulp bij dagelijkse activiteiten na een ongeluk. Over het algemeen biedt ergotherapie de volgende voordelen:

  • Zoveel mogelijk zelfstandig blijven functioneren door te zoeken naar praktische en adequate oplossingen. Het gebruik van hulpmiddelen en voorzieningen wordt door ergotherapie uitgesteld.
  • Je leest tijdens ergotherapie beter omgaan met de blijvende beperkingen waarmee je zult moeten leren leven. Tijdens de therapie krijg je belangrijke handvatten om er beter mee om te gaan.
  • Ergotherapie bevorderd het herstelproces na een hersenkneuzing, hersenschudding, ongeluk of beroerte.

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *