Wat betekent coeliakie?

Mensen met coeliakie (glutenintolerantie) kunnen niet tegen gluten. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe. Het eten van gluten veroorzaakt een reactie waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt.

Deze beschadiging kan verschillende klachten veroorzaken, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte en kan alleen vastgesteld worden door een arts. Je kunt er niet van genezen. Een levenslang glutenvrij dieet is de enige behandeling. 

In veel producten zit gluten. Dat maakt het volgen van een glutenvrij dieet complex en de kans op een tekort aan voedingsstoffen groot. Het is daarom belangrijk om de hulp van een diëtist in te schakelen. 

Wat gebeurt er in het lichaam bij coeliakie?

Coeliakie (glutenintolerantie) is een chronische aandoening waarbij het lichaam heftig reageert op de inname van gluten. Het is een erfelijke auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte maakt het afweersysteem antistoffen aan die lichaamseigen cellen aanvallen. Dit leidt tot een ontstekingsreactie.

Bij coeliakie treedt zo’n ontstekingsreactie op in de dunne darm, als gevolg van de inname van gluten. De ontstekingsreactie in de dunne darm beschadigt het slijmvlies. Daardoor werkt de dunne darm minder goed en worden belangrijke voedingsstoffen minder goed opgenomen. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan (zie gezondheidseffecten). 

Ontdek meer weetjes en informatie over gezondheid

Hoeveel mensen hebben coeliakie?

Ongeveer 1% van de mensen heeft coeliakie. Dat komt neer op ongeveer 170.000 Nederlanders. De ziekte uit zich op verschillende leeftijden. De symptomen variëren van typische maag-darmklachten zoals diarree en buikpijn tot meer vage klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Daardoor is coeliakie niet zomaar vast te stellen.

Gezondheidseffecten

Door de beschadiging van het darmslijmvlies kunnen mensen met coeliakie belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opnemen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid, depressie en gewichtsverlies.

De verschijnselen verschillen per persoon en variëren van geen of vage klachten tot heel heftige klachten. Sommige symptomen lijken aanvankelijk geen verband te houden met het darmstelsel.

Ook kunnen tekorten aan voedingsstoffen optreden waardoor bloedarmoede en botontkalking ontstaat. Bij mensen met coeliakie bij wie de diagnose net gesteld is, komt lactose-intolerantie soms voor. Dit verdwijnt meestal weer bij herstel van het darmslijmvlies. 

Wanneer coeliakie lang onbehandeld blijft, kan de darm onherstelbaar beschadigen. Maar als de behandeling op tijd komt kan de darm zich meestal goed herstellen en is de kans dat de meeste klachten verdwijnen het grootst. Een juiste diagnose is dus belangrijk om op tijd de behandeling in gang te zetten.

Glutenvrij dieet

Een glutenvrij dieet betekent dat je bepaalde granen en graanproducten niet kunt eten. Een klein beetje gluten kan de darmwand al direct weer beschadigen. 

Veel graanproducten zoals brood en pasta, bevatten voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur. Brood bevat daarnaast ook jodium. Het is zaak om binnen een glutenvrije dieet voldoende van deze stoffen binnen te krijgen. Gelukkig in de hedendaagse tijd is coeliakie bekend onder veel mensen en is iedereen ermee bezig om glutenvrije varianten van jouw favoriete eten op de markt te krijgen.

Zo is het restaurant in Alphen aan de Rijn genaamd Woodstone Pizza & Wine goed hierop ingespeeld en zijn er meerdere glutenvrije variaties op hun menu aanwezig. Er wordt steeds meer hierop ingespeeld zodat iedereen met een gerust hart uit eten kan. 

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *