Het gebit is een essentieel onderdeel van onze spijsvertering. Wanneer het eten niet goed vermalen in de maag terecht komt kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid. Wanneer uw tanden dus niet meer sterk genoeg zijn hun werk goed te kunnen doen is het tijd om aan een kunstgebit te denken.
Ook als er sprake is van ontbrekende onderdelen, tanden of kiezen die al in het verleden getrokken werden, of erger nog, die uitgevallen zijn brengt dat problemen met zich mee.
kunstgebit, een mooi gezicht.
Maar ons gebit heeft ook nog een tweede functie. En daar staan we misschien wel vaker bij stil als bij het kauwvermogen van onze tanden en kiezen. Er is een duidelijk esthetische rol weggelegd voor ons gebit. Als het er niet goed uitziet vinden we op zijn minst onszelf lelijk!
Dus letten we over het algemeen redelijk goed op ons gebit. Als kind vinden we het lastig, al dat gepoets. Vooral de toch wel wat scherpe smaak van de gemiddelde tandpasta is daar overigens debet aan.
Maar we worden steeds ouder en gelukkig blijven we daarbij ook nog eens langer gezond. De gemiddelde leeftijd in Nederland, België en ook in de rest van Europa stijgt. De levensverwachting voor kinderen geboren in 2018 is gestegen va 74 naar 82 jaar voor heel Europa, en van 79 naar 84 jaar voor West Europa, volgens Statista.com.
Ons gebit zou langer mee moeten gaan.
Het glazuur dat om uw tanden zit beschermd de tanden en het is erg hard. Maar met de tijd zal ook het hardste materiaal slijten. Met versleten tandglazuur bent u dus met het tandbeen aan het kauwen, en dat is veel minder hard.
Als de individuele tanden of kiezen van uw gebit pijn doen zal uw tandarts die onderdelen waarschijnlijk eerst behandelen met een vulling, om ze later toch te verwijderen.
Een gebit dat incompleet is kan niet goed de meest belangrijke functie vervullen. Het kauwen zal steeds minder goed gebeuren en problemen met het maag-darm systeem, met mond en keel zullen steeds vaker gaan optreden. Een slecht gebit kan zelfs maagkanker veroorzaken. Een gebitsprothese is dan de oplossing.
Het proces, nieuwe tanden kosten tijd.
Een goede gebitsprothese wordt niet zomaar een-twee-drie in elkaar gedraaid. Daar gaat veel onderzoek naar toe, zowel in het algemeen als bij een patiënt die een kunstgebit zal krijgen.
Er wordt eerst een afdruk gemaakt van uw kaken, waarbij de verbinding tussen wangen en gebit belangrijk is. Op de gipsafdruk wordt een negatieve afdruk van kunststof gemaakt. De tandtechnicus gaat daar weer mee aan de slag om de uiteindelijke afdruk te maken die de basis zal gaan vormen voor uw kunstgebit, het vleeskleurige deel daarvan.
Wanneer de beet van de nieuwe prothese bepaald is in verschillende pas-sessies zal de tandtechnicus een definitieve vorm voor het gebit maken, met de tanden en kiezen geplaatst. In de meeste gevallen zijn er nog een aantal afspraken nodig met tandarts en tandtechnicus, voor de aanpassingen van kleine details. Kleine details, zeker, maar niet onbelangrijk. Uw gebit zal u de rest van uw leven moeten dienen, dus het moet er niet alleen goed uitzien, het moet ook goed zitten en vooral goed werken.
Wanneer u besluit een gebit te laten passen heeft u dus een flinke dosis geduld nodig. Maar het resultaat zal er naar zijn, goed uitziende tanden in een glimlachend gezicht, wat wilt u nog meer?
Geef een reactie