Lenzenvloeistof vergeten, wat nu?

lenzenvloeistof vergeten

Het is je vast en zeker al eens overkomen dat je als lenzendrager op een zeker ogenblik bent vergeten om je lenzenvloeistof mee te nemen. Enkele situaties waarin dit kan voorkomen is bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent of wanneer je gaat logeren bij vrienden of familie.

Op het ogenblik dat je vrienden of familieleden zelf ook lenzen drager zal er waarschijnlijk wel lenzenvloeistof voor handen zijn, maar wat wanneer dat niet het geval is? In dat geval kan het interessant zijn om de onderstaande informatie in het achterhoofd te houden!

Waarom mag je lenzenvloeistof niet vergeten?

In eerste instantie is het belangrijk om te benadrukken dat je altijd moet controleren of je lenzenvloeistof bij je hebt wanneer je ergens anders gaat overnachten. Lenzenvloeistof is namelijk van cruciaal belang voor de conditie van je contactlenzen. Door gebruik te maken van dit type vloeistof wordt er namelijk voor gezorgd dat niet alleen bacteriën worden gedood, daarnaast zorgt lenzenvloeistof er eveneens voor dat je lenzen flexibel blijven nadat je ze hebt uitgedaan. Bovendien is het ook nog eens zo dat lenzenvloeistof voorkomt dat het hoornvlies de lenzen afstoot. Het belang van lenzenvloeistof zorgt er in de praktijk voor dat je er bijvoorbeeld altijd goed aan doet om een potje of een flesje in je auto te bewaren. 

Leg je contactlenzen nooit in water!

Veel mensen die geen lenzenvloeistof bij zich hebben stellen zich de vraag of ze hun contactlenzen niet gewoon even in water kunnen laten liggen. Dat is absoluut NIET het geval! Kraanwater staat er namelijk om bekend boordevol met micro-organismen te zitten. Deze kunnen uiteindelijk niet alleen je contactlenzen, maar ook je ogen beschadigen. Een ander mogelijk alternatief waar mensen aan denken is het tijdelijk bewaren van de contactlenzen in speeksel. Ook dat is beslist geen goed idee. Speeksel staat er namelijk eveneens om bekend heel wat bacteriën te bevatten die zeer schadelijk kunnen zijn voor de lenzen en voor de ogen.

Oplossingen bij lenzenvloeistof vergeten

Bovenstaande informatie heeft alvast duidelijk gemaakt wat je absoluut niet mag doen. Nu is het tijd geworden om enkele oplossingen aan te reiken voor mensen die hun lenzenvloeistof vergeten zijn. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat je even bij de buren aan kan bellen. Mogelijks zijn er in het gezin wel mensen terug te vinden die lenzen dragen waardoor zij wel lenzenvloeistof in huis hebben. Is dat niet het geval? Zoek dan even op het internet of er in de buurt een apotheek of een andere winkel is terug te vinden die lenzenvloeistof verkoopt. 

Een andere optie die je kan overwegen heeft betrekking tot het dragen van daglenzen. Voor dit soort contactlenzen is er namelijk geen lenzenvloeistof vereist. Je gooit de lenzen aan het einde van de dag gewoon weg waarna je de volgende dag een nieuw pakje opent. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ook wanneer je, je lenzenvloeistof bent vergeten bestaan er altijd verschillende oplossingen om dit op te lossen. Vervang echter je lenzenvloeistof nooit door een andere vloeistof, want de kans dat, dat goed afloopt is zeer klein…

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *