Hoe goede ventilatie bijdraagt aan een gezond lichaam

ventilatie

Iets waar niet veel mensen bij stilstaan is een goede ventilatie in huis. Inademen doet als het goed is iedereen. Sterker nog: lucht inademen is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. We ademen lucht in als we in de trein zitten, in de bus zitten, op kantoor zijn, aan het winkelen zijn, in de auto zitten, maar ook als we gewoon thuis zijn. Je denkt er vast niet heel erg over na, maar per omgeving verschilt het hoe gezond de lucht is die wij inademen.

Wat is ventilatie?

Ventilatie is een vrij breed begrip. Het wordt ook wel ‘’luchtverversing’’ genoemd. Ventilatie is het naar binnen brengen van verse lucht en het zorgen dat de ‘’oude’’ vervuilde lucht afgevoerd wordt naar buiten.

Waarom is goede ventilatie belangrijk?

Goede ventilatie in huis is erg belangrijk. Je zult er waarschijnlijk niet vaak bij stilstaan, maar slechte ventilatie heeft wel zeker gevolgen op zowel je lichamelijke, als geestelijke gezondheid. Per dag ademen we ongeveer 11.000 liter aan lucht in. Hiervan is 80% de lucht die wij binnen inademen. In veel huizen is er sprake van te veel vocht, schimmel, huisstofmijt, fijnstof of tabaksrook. Dit heeft slechte gevolgen op onze gezondheid. We kunnen hoofdpijn krijgen, benauwd worden, gaan hoesten, slijmvorming krijgen, chronische neusverkoudheid krijgen, stankoverlast hebben of zilvervisjes in huis krijgen. Door te ventileren wordt er steeds frisse lucht naar binnen aangevoerd en wordt vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Voor echt gezonde lucht in huis moet er 24 uur per dag ventilatie zijn. Dit wist je nog niet hè? Tegenwoordig denken we steeds bewuster na over gezonde voeding, voldoende slaap en beweging voor ons lichaam. Wat men vaak vergeet, is dat een gezond huis ook voor een groot deel bijdraagt aan een gezond en energiek lichaam. Wacht hier niet mee en zorg dat je huis goed wordt geventileerd.

Hoe zorg je voor een goede ventilatie in huis?

Veel mensen denken dat het openzetten van ramen en deuren genoeg is voor de ventilatie in huis. Helaas is dit niet helemaal waar. Door deuren en ramen open te zetten komt er misschien wel verse lucht binnen, maar dit zorgt er niet meteen voor dat de lucht ook daadwerkelijk gefilterd wordt en vervuilde lucht naar buiten gaat. Om je huis echt goed te kunnen ventileren-, zodat dit ook daadwerkelijk beter is voor je gezondheid –, heb je een ventilatiesysteem nodig of moet je huidige ventilatie regelmatig schoongemaakt worden.

Soorten ventilatiesystemen

Er zijn verschillende soorten systemen die zorgen voor goede ventilatie in huis. De meest eenvoudige zijn raamroosters. Deze zijn gemakkelijk open en dicht te zetten en kun je zelf schoonhouden. Raamroosters zitten boven een raam en filteren de lucht. Hierdoor komt er schone en gezonde lucht naar binnen, maar wordt vuile lucht naar buiten afgevoerd. Hallo gezonde lucht, dag ongezonde lucht!

Lees Interacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.