De mentale gezondheid op werk

Mentale gezondheid

Het leven is voor veel mensen de laatste jaren behoorlijk wat stressvoller geworden en waar eerder het werk voor veel mensen een uitlaatklep was, is dit nu noodzakelijk kwaad geworden om het benodigde geld te kunnen verdienen om rond te kunnen komen en om leuke dingen te doen in het leven, maar voor veel mensen is het werk ook een groot blok aan het been geworden en ervaren zij veel stress en onrust op de werkvloer, waardoor het plezier in het werk verdwijnt en de weerstand groeit. Dat is natuurlijk voor niemand een fijne ontwikkeling, want de mentale gezondheid op de werkvloer is iets wat zeker niet onderschat mag worden. Een vertrouwenspersoon is bijvoorbeeld geen overbodige luxe. 

Verschillende problemen ten grondslag

Mensen gaan met steeds meer tegenzin naar het werk, omdat zij bijvoorbeeld de werkzaamheden niet leuk vinden, maar in meer gevallen is het een probleem met collega’s omdat de verbinding niet gevonden wordt en mensen zich eenzaam voelen of niet altijd op de juiste manier behandeld worden door collega’s of leidinggevenden. Dit is uiteraard niet goed voor de gemoedstoestand van het werk en het is belangrijk dat er geen taboe op rust en er een plek is waar dit besproken kan worden zonder dat de angst heerst dat er bekend wordt bij wie dit vandaan komt uit angst voor verdere problemen of escalatie. 

Toenemende mentale problemen

Steeds meer mensen merken aan lichamelijke of aan geestelijke klachten dat er iets niet helemaal goed gaat en besluiten een bezoek te brengen aan de huisarts waar al naar een tijdje de conclusie burn-out wordt getrokken. Ook een bore-out is een situatie die steeds vaker voorbij komt en dit zijn problemen die vaak grotendeels kunnen ontstaan op de werkvloer en dat betekent dat het goed is om dit probleem aan te pakken, wanneer dit mogelijk is en niet te lang door te blijven lopen met je problemen en alles maar gewoon te slikken. De burn-out komt ergens vandaan en daarom is het belangrijk om hier goed naar op zoek te gaan en om dit niet te snel naast je neer te leggen.

Hulp inschakelen

Wanneer jij daarom merkt dat jij niet gelukkig bent op je werk, dan is het belangrijk om hier niet te lang mee rond te blijven lopen en om hier hulp voor in te schakelen. Een coachplatform zou jou kunnen helpen met het zoeken naar een geschikte oplossing voor jouw situatie of het probleem waar jij je in bevindt. Dit kan soms een oplossing zijn waarbij je een verandering moet doorstaan op je werkplaats, maar misschien kan dit wel een hele andere stap zijn waarbij de conclusie is dat het beter voor jou is om op zoek te gaan naar een ander uitdaging om met een frisse start te kunnen beginnen.

Wacht niet te lang

Het is dus goed om op tijd de signalen van een kwakkelende mentale gezondheid op het werk te signaleren en om hier dan niet te lang mee door te lopen. De problemen worden vaak eerder groter dan dat ze zullen krimpen en daarom kun je het maar beter niet negeren en er goed over praten met je omgeving thuis, maar ook met collega’s en andere mensen op je werk die jou eventueel met het probleem kunnen helpen.

Meer van dit soort blogs lezen? Klik dan hier.

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *