De belangrijkste oorzaken van slaapproblemen

slaapproblemen

Eén op de vijf mensen in Nederland lijdt aan slaapproblemen en 1,6 miljoen Nederlanders gebruiken slaapmiddelen. Slaapproblemen kunnen een enorme negatieve impact op je gezondheid hebben. Dat komt doordat je lichaam en geest ‘s nachts herstellen van de gebeurtenissen van overdag. Een goede slaapkwaliteit is dan ook essentieel voor een goede gezondheid. Hoe komt het dat sommige mensen slecht slapen en anderen niet? Wij zetten de belangrijkste oorzaken voor je op een rijtje.

De 5 belangrijkste oorzaken van slechte slaap

1. Een tekort aan voedingsstoffen

Is een voedingstekort de oorzaak van jouw vermoeidheid? Het hormoon melatonine speelt een belangrijke rol bij de nachtrust. Voor de productie van melatonine zijn verschillende voedingsstoffen nodig, zoals tryptofaan, ijzer, magnesium, vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12. Je moet deze voedingsstoffen tijdens het eten en drinken in voldoende mate binnenkrijgen om genoeg melatonine aan te kunnen aanmaken.

2. Chronische stress

Onze drukke, stressvolle maatschappij heeft ertoe geleid dat veel mensen continu stress ervaren en stresshormonen aanmaken. Dit heeft een grote negatieve impact op de slaapkwaliteit, want het stresshormoon cortisol is de tegenhanger van het slaaphormoon melatonine. Als cortisol hoog is, is melatonine laag.

3. Piekeren

Veel mensen hebben een verstoorde nachtrust omdat ze aan het piekeren zijn. Mogelijk herken jij dit ook. Je ligt in bed, klaar om te gaan slapen, maar je hersenen blijven actief. Piekeren is een teken van een disbalans tussen de neurotransmitters (signaalstoffen van de hersenen) glutamaat en GABA. Glutamaat geeft energie en stimuleert actie, terwijl GABA de boel tot rust brengt en voor ontspanning zorgt.

4. (Laaggradige) ontsteking

Laaggradige ontsteking is een milde ontsteking die nauwelijks in het bloed aantoonbaar is. De bouwstof van melatonine is het aminozuur (eiwitdeeltje) tryptofaan. Normaal gesproken wordt tryptofaan in serotonine en vervolgens in melatonine omgezet, maar bij een (laaggradige) ontsteking wordt tryptofaan in kynurenine omgezet. Hierdoor is er minder tryptofaan beschikbaar voor de aanmaak van melatonine.

5. Een verstoord bioritme

Ons natuurlijk bioritme komt terug in het slaap-waakritme. De belangrijkste factoren die het slaap-waakritme beïnvloeden zijn licht en temperatuur. Door de introductie van kunstlicht zijn onze dagen kunstmatig verlengt. Je lichaam denkt namelijk dat het nog dag is, terwijl het in werkelijkheid avond is. Het blauwe licht remt hierdoor de productie van het slaaphormoon melatonine. De melatonineproductie wordt ook door lichaamstemperatuur beïnvloed. Zodra je lichaamstemperatuur begint af te nemen, wordt je melatonineproductie gestimuleerd. Als je de hele avond in een te warme ruimte verblijft, maak je daarom minder melatonine aan.

Meer informatie over slaap en vermoeidheid vind je op Oersterk.nu. Hier geven we je ook tips voor een betere slaap.

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *