De behandeling van “etalagebenen”

Sportman

Heb je ineens veel last van pijn tijdens het lopen? Verdwijnt de pijn binnen enkele minuten als je eventjes stil staat om bij te komen die pijn? Is de pijn na een tijdje weer terug zodra je het lopen weer hervat? Dan is er groot kans dat je last hebt van etalagebenen. De medische term voor etalagebenen is Claudicatio Intermittens. De informele term “etalagebenen” heeft te danken aan het feit dat patiënten even moeten stoppen met lopen om bij te komen van de pijn, bijvoorbeeld als ze voor een etalageruit staan omdat ze een reflectie van zichzelf in de ruit terug zien. 

Oorzaak van etalagebenen

Hoe ontstaan de klachten van etalagebenen? Als onderdeel van het verouderingsproces worden de slagaderen nauwer door de jaren heen bij ieder persoon. Er zijn een aantal factoren die dit proces versnellen, zoals een slechte voeding, erfelijke aanleg en ook gewoonten zoals roken en drinken. Bij Claudicatio Intermittens is er dan vooral sprake van vernauwing in de slagaderen van de benen. Maar de vernauwing zou ook in andere delen van het lichaam kunnen ontstaan.

Advies en behandeling

Er wordt ook geadviseerd om de voeten regelmatig te controleren op wondjes of verkleuringen in de huid. Als de wond of drukplek niet geneest, kan de huisarts de patiënt doorverwijzen naar de pedicure zodat de voet op juiste wijze verzorgd wordt. Bij vernauwing van de beenslagader is het advies om te gaan wandelen met regelmaat. Hierdoor zal de bloedtoevoer naar de benen verbeteren. Zodra je een gewoonte maakt van het wandelen, zul je merken dat je steeds minder last zult hebben van de pijn. Patiënten met Claudicatio Intermittens worden door artsen doorverwezen voor looptherapie, met als gevolg tot een vermindering van de pijn tijdens het lopen. De maximale duur van de looptherapie zou op kunnen lopen tot 6 maanden. Gedurende de eerste 3 weken wordt de patiënt begeleid door een fysiotherapeut, om vervolgens de oefeningen thuis zelfstandig uit te kunnen voeren. Naast de looptherapie zal de therapeut ook aandacht besteden aan de leefstijl van de patiënt. Denk hierbij aan een dieetschema en uitvoeren van diverse activiteiten naast het lopen zelf. Hierdoor zullen risico’s op andere problemen op gezondheidsvlak zich ook verminderen.

Lees Interacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *