5 tips voor het dragen van mondkapjes

Je hebt ongetwijfeld gehoord dat het dragen van mondkapjes vanaf 1 december niet alleen meer verplicht is in het openbaar vervoer, maar ook in openbare ruimtes. Onder openbare ruimtes worden alle afgesloten ruimtes verstaan waar iedereen zomaar naar binnen kan stappen. Winkels, supermarkten, tankstations, parkeergarages, musea, bibliotheken en banken; dit zijn alle openbare ruimtes waar mondkapjes nu dus gedragen moeten worden. Dit zal beteken dat je op sommige dagen langer met dan zonder mondkapje rondloopt. De onderstaande 5 tips maken dit aanzienlijk gemakkelijker.

Tip 1: neem voldoende mondkapjes mee

Deze tip klinkt voor de hand liggend, maar waarschijnlijk heb je meer kapjes nodig dan je denkt op één dag. Daarnaast is er altijd een kans op een spontane afspraak en dan wil je goed zijn voorbereid. Voor een reis van A naar B heb je één kapje nodig. Laat deze op als je moet overstappen, zodat je hem niet voor een nieuwe hoeft te vervangen. Reis je van A naar B en aan het einde van de dag van B naar A, dan heb je al 2 mondkapjes nodig. Voor elke openbare ruimte die je betreedt heb je een mondkapje nodig. Ook hier doe je er goed aan om deze op te laten, vooral bij een middagje winkelen.

Tip 2: lees de instructies op de verpakking

Controleer goed wat er op de verpakking staat en volg de instructies goed op. Stel je gaat een middagje winkelen en je laat je mondkapje op, dan moet deze vaak na een aantal uren wel vervangen worden. Hoeveel uren dat zijn, dat verschilt per mondkapje. Sommige kapjes kunnen ook meerdere malen worden gebruikt en andere zijn voor éénmalig gebruik.

Tip 3: kies voor niet-medische kapjes

De kapjes die in Nederland verplicht zijn gemaakt hoeven niet aan kwaliteitseisen te voldoen. Je mag ze zelf maken. Investeer dan ook echt alleen in niet-medische mondkapjes, want daar is een goede reden voor. Het medische personeel dat dagelijks met virussen werkt kan zonder de medische kapjes hun werk niet doen. Het is dus essentieel dat die voorraad niet onnodig wordt aangetast.

Tip 4: kies voor stoffen kapjes

De kans is groot dat jij dagelijks een aantal mondkapjes nodig hebt om je zaken te kunnen regelen en je dingen te kunnen doen. Het is dan veel beter om te investeren in stoffen mondkapjes, omdat je die opnieuw kunt gebruiken. Je wast ze en kunt ze de volgende dag gewoon weer dragen. Dat is goedkoper en beter voor het milieu.

Tip 5: gebruik je gezonde verstand

Als je je afvraagt of je in een bepaalde situatie wel of niet een mondkapje moet dragen, gebruik dan je gezonde verstand. Beoordeel of je de basisregels goed kunt volgen, of dat er extra bescherming nodig is. Ook als je een mondkapje draagt blijven de basisregels gelden. Bij twijfel is het altijd beter om wel een mondkapje op te doen dan niet. Het is een kleine moeite en het resultaat dat je bereikt is groot. Schroom je dan ook niet om mondkapjes te dragen.

Lees Interacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.