10 symptomen van Parkinson die minder bekend zijn

symptomen ziekte van parkinson

Bekende symptomen van de ziekte van Parkinson zoals beven, bewegingstraagheid en spierstijfheid zijn waarschijnlijk als bekend bij u. Naast deze bekende symptomen zijn er ook nog meer symptomen die wat minder bekend zijn.

10 minder bekende symptomen van Parkinson

Niet alle verschijnselen van Parkinson zijn zichtbaar. Als jij of een dierbare wordt gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson dan is het fijn om ook op de hoogte te zijn van minder bekend problemen. Zodat je weet dat sommige verschijnselen bij de ziekte van Parkinson horen of misschien toch een andere oorzaak hebben. Daarom hebben wij hieronder 10 minder bekende symptomen van de ziekte van Parkinson op een rijtje gezet.

  1. Stemvolume. Een onduidelijke spraak of lager stemvolume kan een  van de symptomen van Parkinson zijn. Deze problemen komen doordat de coördinatie van de adem niet juist is. Ook is het voor Parkinson patiënten moeilijk om in hetzelfde tempo te blijven spraken. Het tempo wordt tijdens het spreken vaak steeds hoger, waardoor de verstaanbaarheid vermindert.
  2. Dystonie. Dit is een bewegingsstoornis die kan voorkomen bij Parkinson patiënten. Als je last krijgt van dystonie, dan gaat er in de hersenen iets fout met de coördinatie van onze bewegingen. Als dystoniepatiënten heb je last van verkrampingen, waardoor onwillekeurige en oncontroleerbare spiercontracties ontstaan. Dit kan zorgen voor draaiende bewegingen en abnormale houdingen van lichaamsdelen.
  3. Slaapproblemen. Verschillende slaapproblemen, zoals slaperigheid overdag, REM-slaap gedragsstoornissen en slapeloosheid.
  4. Slechter reukvermogen. Het verlies van reukvermogen is in deze lijst een van de bekendste symptomen van de zieke van Parkinson. Meer dan de helft van de Parkinsonpatiënten hebben last van reukverlies.
  5. Depressie. Veel mensen denken dat het horen van een moeilijke diagnose leidt tot een depressie, maar depressiviteit is ook een minder bekend kenmerk van Parkinson.
  6. Cognitieve problemen. Sommige Parkinsonpatiënten krijgen ook te maken met moeite met multitasking, geheugenverliest en concentratieproblemen.
  7. Zwakke gezichtsspieren. Verzwakte van spieren in gezicht en keel zorgt ervoor dat praten en slikken moeilijker gaat. Het verlies van bewegingsmogelijkheid bij spieren in gezicht kan leiden tot wat het “Parkinsonmasker” wordt genoemd.
  8. Bijwerkingen van medicijnen. Dit zijn dan misschien geen symptomen van de ziekte, maar komen wel vaak voor bij Parkinsonpatiënten. Het gebruik van het medicijn Levodopa kan tics veroorzaken en Dopamine-antagonisten kan zorgen voor impulsief gedrag.
  9. Plotse bloeddrukdaling. Regelmatig komt orthostatische hypotensie voor bij Parkinsonpatiënten. Dit is een plotse bloeddrukdaling bij het rechtstaan. De symptomen die hierdoor ontstaan zijn: gezichtsstoornissen, duizeligheid en een extreem zwak gevoel. 
  10. Lusteloosheid. Dit is een veelvoorkomend symptoom van de ziekte van Parkinson. Lusteloosheid zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven.

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *