Zo behoud je genoeg vitamines in eten

We weten allemaal dat vitamines goed en gezond voor ons lichaam zijn. Je vindt ze in groente en fruit, dierlijke producten zoals kaas, eieren en vlees, maar ook zonlicht maakt vitamines aan. Ze zorgen voor een goede ontwikkeling en groei en houden jouw lichaam gezond en op peil. Toch gaat er vaker dan je denkt wat mis als het gaat om vitamines binnenkrijgen, bijvoorbeeld tijdens het koken. Hoe je het dan juist wel moet doen, lees je hieronder!

Eten bereiden

Tijdens het koken van groenten gaat regelmatig het een en ander mis. De grootste fout die gemaakt wordt, is dat oplosbare vitamines te lang worden gekookt. Zo gaan in veel gevallen 10 tot 50% van de vitamines verloren. Ook is te heet koken een boosdoener, net zoals te veel water gebruiken. Ook moet je ervoor zorgen dat de groenten niet te veel blootstelling hebben gehad aan zonlicht of zuurstof. Daarnaast kunnen er ook veel vitamines verloren gaan door pureren of persen. Aan de andere kant worden sommige vitamines juist weer goed opgenomen als de groenten gesneden en gekookt zijn; het verschilt dus per vitamine

Eten bewaren

Er zullen dus altijd wat vitamines verloren gaan tijdens het bereiden van het eten. Desondanks kun je zelf al genoeg doen om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Kook groenten niet te lang: als je bijvoorbeeld broccoli kookt, zorg ervoor dat je er dan niet geheel doorheen kunt prikken. Het mag best nog een beetje hard zijn. Gebruik daarnaast ook niet te veel water. Wil je verse of gesneden groente bewaren? Doe dit dan op een koele en donkere plek, bij voorkeur in een vriezer, maar bewaar het niet te lang.

Liposomale 

Vitamines zijn onmisbare voedingsstoffen; je moet er dus genoeg van opnemen in je lichaam. Door op de juiste manier eten te bereiden, zorg je ervoor dat dat zoveel mogelijk gebeurt. Er bestaat echter ook een andere manier om genoeg vitamines binnen te krijgen, bijvoorbeeld door extra voedingssupplementen te nemen. Ook kun je kiezen voor supplementen met liposomen, hierdoor worden de vitamines namelijk nog beter opgenomen door het lichaam. Dit zorgt voor betere bloed-dosering-niveaus. Meer over deze innovatieve technologie, genaamd liposomale, vind je op curesupport.com.

Meer lezen over gezonde snacks? Klik dan hier!

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *