Wat is Saoto soep?

Saoto soep is een gerecht dat uit de Indonesische keuken komt. Saoto is een Surinaams-Nederlands woord, maar in het Indonesisch heet het gerecht Soto. Er is een aanzienlijke Javaanse gemeenschap in het land Suriname. Vandaar dat Soto ook een prominente plek inneemt in de Surinaamse keuken. Hier wordt de soep dus Saoto genoemd. Het gerecht wordt in heel Indonesië overal en veel gegeten. Vandaar dat het ook wel wordt gezien als het nationale gerecht. Het is beschikbaar in elk restaurant waar je maar komt. Met enige waarschijnlijkheid kan gesteld worden dat het gerecht van oorsprong van Java komt. Veel Javanen hebben zich in Singapore en Maleisië gevestigd. Vandaar dat Soto ook hier is ingeburgerd. 

De variant genaamd Soto Ayam

Er bestaan veel verschillende soorten Soto, maar de bekendste vorm is Soto Ayam, ofwel soto met kip. Je kunt de soep mengen met droge uitjes, kip, groente zoals taugé, tempé en rijst. Ook ei kan je eraan toevoegen. Met een beetje sambal voor de echte waaghalzen. Soto Ayam kan bestaan uit kippenpoten of kippenbouten, bouillon, ui, knoflook, boemboe, eieren, taugé, aardappels, selderij, rijst en mihoen. Je kunt gebakken uitjes, sambal, ketjap en kroepoek erbij nuttigen. Kort gezegd begin je de bereiding met het koken van de kip. Hierbij voeg je vaak zaken als bouillon, citroengras, gember en knoflook toe. Je laat dit ongeveer een uur koken. Vervolgens haal je het bot van de kip en doe je de kip in stukjes terug in de bouillon. Op een bord doe je rijst, ei, knoflook, taugé en selderij. Vervolgens schenk je de kippensoep hierbij. 

Lokale varianten als Soto Bandung

Ook zijn er veel lokale varianten. Bijvoorbeeld Soto Bandung uit het westen van Java. Deze provincie in het zuiden van Indonesië wordt West-Java genoemd. Soto Bandung is een Soendanees recept uit West-Java. Het bestaat uit heldere en krachtige bouillon, rundvleesreepjes, plakjes radijs (oftewel lobak in het Indonesisch) en pinda’s. Het is flink gekruid door groene pepers toe te voegen. Er zijn nog veel meer varianten en allemaal hebben ze hun eigen charme. Kortom: Saoto is een zeer veelzijdig gerecht dat je op verschillende manieren kan vormgeven!

Ook interessant om te lezen: Wat is een saladiere?

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *