Hoe belangrijk is collageen?

collageen

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Het zorgt voor de structuur en elasticiteit van onze huid. Het is aanwezig in onze botten, ligamenten en interne organen. Zijn aanwezigheid in onze slagaders helpt arteriële stijfheid te voorkomen. Naarmate we ouder worden, ongeveer 25-30 jaar, verliezen we collageen, ons lichaam maakt er minder van aan en de kwaliteit ervan neemt af. Dit kan leiden tot gewrichtspijn, botafbraak, het verschijnen van rimpels, dunner worden van huid en haar.

Collageen in voedingsmiddelen

Collageen rijke voedingsmiddelen worden daarom gepromoot vanwege hun gezonde voordelen. Hoewel ze de tekenen van veroudering misschien niet direct voorkomen of rimpels verminderen, kunnen gezonde eetgewoonten helpen om de tekenen van veroudering te verminderen.

De delen van het lichaam die baat hebben bij collageen zijn eigenlijk dezelfde delen van het lichaam waar collageen vandaan komt bij dieren. Collageen uit bottenbouillon vormt 30% van de botten van dieren. Thuis bottenbouillon maken is super gemakkelijk. Om het collageen uit het bot te verwijderen, laat het enkele uren in vloeistof sudderen, koel af in de koelkast, verwijder het harde vet dat zich op het oppervlak vormt en je blijft achter met een heerlijke vloeistof. Dit kan op zichzelf heet worden gedronken, of aan hardere stukken vlees worden toegevoegd en in een slowcooker worden gekookt.

Tip: collageen supplementen

Welke producten?

Zalmhuid is een zeer goede bron van collageen, aangezien het een derde collageen is, plus een goede bron van omega-olie; beide zijn goed voor de huid. Viscollageen heeft een kleinere deeltjesgrootte, waardoor het 1,5x meer biologisch beschikbaar is dan andere vormen van dierlijk collageen. Zorg ervoor dat wanneer u zalm koopt, de schil erop blijft zitten. Knapperige zalmhuid is heerlijk!

Het membraan in de eierschalen is ook een geweldige bron van collageen en bevat calcium voor de bevordering van gezonde tanden en gewrichten. De beste manier om eierschalen te consumeren, is door ze in een blender of keukenmachine tot een heel fijn poeder te vermalen en dit aan je eten toe te voegen. Als alternatief kunt u eischaalpoeder of capsules van eischaalmembraan kopen bij uw plaatselijke gezondheidswinkel.

Varkenshuid is rijk aan collageen en kan worden gekocht als krabben, knetteren of korst. Je kunt ze zelf koken in een heteluchtfriteuse, of uit een varkensgebraad halen waar de huid nog op zit.

Uitgelicht: collageen peptide poeder

Schaaldieren, zoals oesters, krab en vis, zijn rijk aan collageen. Deze worden meestal gekocht als een zeecollageenpoeder.

Stimulerend collageen

Boerenkool, zoete aardappelen en citrusvruchten worden op de markt gebracht als stimulerend collageen. Deze voedingsmiddelen bevatten geen collageen, maar helpen uw lichaam om het te synthetiseren. Een dieet dat rijk is aan ontstekingsremmend collageen-ondersteunend voedsel kan mogelijk gewrichts- en spierpijn verminderen.

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *