Een kennismaking met de Tokaj wijn

Wanneer we het hebben over wijn denken we in eerste instantie voornamelijk aan traditionele wijnlanden zoals bijvoorbeeld Frankrijk en Italië. Wist je echter dat er ook in menig aantal andere landen uitstekende wijnen worden gemaakt? Eén van deze landen die misschien wel een beetje verrassend is, is Hongarije. Hier wordt de zogenaamde Tokaji gemaakt. Het betreft hier een zeer oude wijn en veruit de oudste van het land. De eerste referenties voor deze wijnsoort dateren dan ook reeds van in het jaar 1576. Eigenlijk is de Tokaj wijn zelfs de eerste wijn die ooit officieel op de markt is gebracht. Dit gebeurde dan ook zomaar even 120 jaar eerder in vergelijking met bekende Franse Bordeaux. Voor Tokaj wijn geldt dat er verschillende soorten bestaan waar we je graag op deze pagina kennis mee laten maken.

Welke soorten Tokaji bestaan er precies?

Wanneer jij ook graag kennis wil maken met deze oude Hongaarse wijnsoort zal je meteen kunnen vaststellen dat er verschillende uitvoeringen van bestaan. Er wordt op dit vlak onder meer een onderscheid gemaakt tussen deze volgende mogelijkheden: 

  • De Aszu; 
  • De Eszencia; 
  • De droge Tokaji; 
  • De Szamorodni.

Heel wat mensen die van plan zijn om één van de Tokaji wijnen te kopen kijken daarvoor specifiek in de richting van de zogenaamde Aszu. Deze wijn is dan ook bekend overal ter wereld en heeft een lekker zoet karakter. Ze wordt in de praktijk bijzonder vaak aangekocht als dessertwijn, maar in principe kan ze ook perfect worden gebruikt als aperitief of als digestief. 

Eén van de meest exclusieve wijnen

Voor het merendeel van de wijnen die op de markt worden gebracht geldt dat ze eigenlijk automatisch in de schaduw komen te staan van de absolute toppers uit wijnlanden zoals bijvoorbeeld Frankrijk en Italië. Toch moet het gezegd dat één van de meest exclusieve wijnen op deze planeet helemaal niet afkomstig is uit deze wijnlanden, maar wel uit Hongarije. We hebben het hierbij dan uiteraard om de Eszencia. Deze wijn staat er om bekend een zeer exclusief pareltje te zijn. Een opmerkelijk detail van dit type wijn is terug te vinden in het feit dat ze een restsuikergehalte heeft van tussen de 600 en 900 gram per liter. Dit maakt ze tot één van de meest pure wijnen die er op deze planeet bestaan. Voor liefhebbers van exclusieve wijnen is dit dan ook zeker en vast een interessante topper om te ontdekken.

Hongaarse wijnen, een bijzondere ontdekkingsreis

In het merendeel van de gevallen is het zo dat mensen voor wat het kopen van wijn betreft dus vooral kijken in de richting van klassieke wijn bestemmingen. Toch is het niet verstandig om je enkel en alleen tot deze regio’s te beperken. Doe je dat wel? Dan loop je daarmee enkele potentieel zeer interessante wijnen mis. In ieder geval mag het duidelijk zijn, of je nu precies op zoek bent naar een droge of juist naar een lekker zoete wijn voor bij het dessert, in beide gevallen is het de moeite waard om kennis te maken met de verschillende Hongaarse wijnen die er allemaal op de markt zijn terug te vinden. Dit geldt niet in het minst voor de prachtige (en vaak exclusieve) Tokaj wijnen.

Lees Interacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.