De spelregels van de populaire sport Padel

Padelracket

Padel is een sport die steeds populairder wordt in Nederland. Het is een racketsport die lijkt op tennis, maar wordt gespeeld in een kleinere court en met speciale padel rackets. De sport is een geweldige manier om je conditie op te bouwen en je reactiesnelheid te verbeteren. De padelbanen schieten dan ook uit de grond en in heel het land wordt inmiddels de sport beoefend. De instagram pagina’s van bekende (oud) voetballers als Robin van Persie, Frank de Boer en Steven Berghuis verraden dat zij inmiddels ook veelvuldig padel spelen. Wil je ook graag weten hoe je de sport speelt? In dit artikel behandelen we alle spelregels van padel.

Over padel

Padel is een relatief nieuwe sport die is ontstaan in Mexico in de jaren 1970. De sport is zeer populair in Spanje en wordt steeds populairder in andere Europese landen, waaronder Nederland. De sport is een mix van tennis en squash, waarbij behendigheid een belangrijke rol speelt. Padel is dan ook niet alleen populair onder tennissers, maar ook andere sporters kiezen er steeds massaler voor om padel te spelen.

Hoe speel je de sport?

Padel wordt gespeeld met padel rackets en een kleine, zachte bal. Het spel lijkt op tennis, maar er zijn een paar belangrijke verschillen. Padel wordt gespeeld op een kleiner veld van 20 bij 10 meter omringd met glazen wanden van 4 meter.

Het serveren doe je bij padel onderhands en diagonaal, de richtlijn is dat het racket onder de navel blijft tijdens de service. Serveer je vanaf de linkerkant? Dan moet de bal aan de rechterkant van het veld uitkomen (en andersom). Het spel is vanaf daarna vergelijkbaar met tennis, de bal mag één keer stuiteren op jouw helft alvorens je de bal moet terugslaan. Er zijn echter twee hele grote verschillen wat padel ook zo’n dynamische sport maakt: 1. Je mag tijdens het spel gebruik maken van de glazen wanden die om het veld heen stan. 2. Er zijn geen lijnen, waardoor je bal niet uit kan gaan (tenzij je hem compleet uit het veld weet te slaan ;-)).

Hoe scoor je punten bij padel?

Om te scoren, moet de bal binnen het veld blijven en mag de speler niet meer dan twee keer achter elkaar de bal raken. Als de bal het veld uitgaat, twee keer de grond raakt of de speler meer dan twee keer achter elkaar de bal raakt, krijgt de andere speler een punt. De puntentelling verloopt verder identiek als in de tennissport: 15, 30, 40 en game. Ook de ‘deuce’ regel bij 40-40 is van toepassing.

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *