Boksen als vorm van therapie? Ja, zeker!

Boksen is één van de oudste sporten ter wereld en nog altijd mateloos populair. Niet alleen onder de diehard vechtersbazen, maar ook onder grote andere groepen. Dat is niet voor niets, want boksen is ontzettend goed voor je gezondheid en fitheid.

Het is intensief, verbetert je conditie, je kracht en verbetert ook nog eens je volledige lichaamscoördinatie.

Er zijn echter nog meer redenen om te boksen. Steeds vaker wordt boksen ingezet als een vorm van therapie. Dat kan therapie zijn voor diverse doeleinden: van anger management tot het verwerken van trauma’s en van het verminderen van stress tot het oplossen van relatieproblemen.

Bokstherapie: een combinatie van activiteiten

Bij bokstherapie ben je niet alleen maar aan het praten, of alleen maar aan het boksen. Bokstherapie is een combinatie van beide en in de praktijk blijkt dat erg effectief te zijn.

boksen

Je kunt starten met bokstherapie om allerlei problemen in je leven aan te pakken, te verwerken of te begrijpen. Redenen die worden genoemd om bokstherapie te starten zijn onder meer:

  • Weinig zelfvertrouwen, onzekerheid
  • Moeite met het onder woorden brengen van je gevoelens en gedachten
  • Relatieproblematiek
  • Het verwerken van trauma’s. Traumagerelateerde klachten, waaronder PTSD
  • Voortdurende twijfel aan je eigen vermogens
  • Burn-out, overspannenheid, stress gerelateerde klachten
  • Moeite om je te uiten, verbaal en non-verbaal

Kortom: allerlei problemen kunnen een plek krijgen met behulp van bokstherapie.

Hoe het boksen in zijn werk gaat

Gedurende een sessie bokstherapie wordt allereerst gesproken met de begeleider. Je gaat praten over de problemen die je ervaart, hoe deze je leven beïnvloeden en wat je wilt bereiken met de therapie.

Aan de hand van de problematiek die naar voren komt worden fysieke boksoefeningen uitgevoerd. In de praktijk blijkt namelijk vaak dat veel emoties bijzonder inzichtelijk zijn tijdens boksoefeningen.

Emoties

Je wordt niet alleen fit en gezond van het boksen, het kan je ook helpen om emoties en problemen beter te begrijpen. Na het uitvoeren van de oefeningen wordt er gekeken wat voor gevoelens hierbij naar voren komen, of er meer begrip is en hoe dit kan worden aangepakt.

man kicking the heavy bag

Bokstherapie is altijd op maat: geen enkel probleem is hetzelfde. Wel is er vrijwel altijd een forse vooruitgang in de problematiek.

Boksen vanaf de basis

Boksen is natuurlijk intensief, maar het is niet een vereiste om al in een goede conditie te verkeren of ervaring te hebben met boksen. Bokstherapie is geschikt voor alle leeftijden (vanaf 14 jaar) en alle niveaus van fysieke fitheid.

Uiteindelijk gaat het niet om je niveau, maar om de vooruitgang die je boekt in wat je bezighoudt en waar je moeite mee hebt. Daarvoor hoef je geen prof te zijn en ook niet vijf keer per week te sporten voordat je begint.

Meer lezen over boksen? Lees dan hier verder!

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *